Balkansko prvenstvo – seniori – Herceg Novi 2016 – DRUGI DAN

Pobjedom crnogorske seekcije u Igalu je završeno Balkansko prvenstvo u džudou. Izabranici nacionalnog trenera Huberta-Hupa Roauera ostavrili su najbolji rezultat u istoriji naših nastupa na balkanskim prvenstvima, pošto su osvojili šest zlatnih,četiri srebrne I osam bronzanih medalja. Prethodni najboloji rezultat bilo je pet titular prvaka u Trebinju 2010. godine.
Drugog dana takmičenja na programu su bili nastupi muških i zenskih ekipa a finala su se u muskoj i zenskoj konkurenciji domogli  Crna Gora i Srbija.Rezultat je bio 1:1 posto su se naši seniori osvetili za nesrećan poraz svojih reprezentativnih drugarica.Nasa muska ekipa slavila je protiv Srbije sa 3:2 a identično su poražene njihove koleginice.
Žensko finale odlučila je nesmotrenost talentovane juniorke Jovane Peković koja je u četvrtoj borbi na  30 sekundi prije kraja ispustila priliku da prije poslednje borbe našoj selekciji donese zlatnu medalju. Ipak u poslednju borbu ušlo se sa egalom (2:2) ali je Jovani Nikić nedostajalo iskustva protiv Milice Žabić.
-Šteta! Nedostajalo nam je tako malo. Smatram da je presudilo iskustvo naših rivalki a mi smo bile tako blizu iako nijedna od nas nema više od 19 godina, kazala je Ivana Šunjević. Ona je kao najiskusnija u ekipi iponom riješila treću borbu, a slavila je i 17 – godišnja Elma Ličina na juko, dok je u drugoj borbi Mirjana Milić propustila nekoliko prilika a potom napravila gresku koja je odvela u poraz.
Na pobjedničkom postolju u muškoj konkurenciji bila je obrnuta slika, pošto je naša ekipa bila zlatna a Srbija se morala zadovoljiti srebrom. Treća je bila Albanija. Iako su bili ubjedljivi do finala Marko Gušić i Predrag Stanjević ustupli su mjesto u ekipi iskusnijim Jusufu Nurkoviću i Marku Bubanji koji su fantastičnim nastupima u prvoj i četvrtoj borbi trasirali put do zlata.
– Ofanzivno sam krenuo od samog starta, brzo stekao prednost a potom sam sve dileme riješio iponom. Marko Sarič me je pobjedio na Trofeju Beograda tako da sam ga odlično poznavao. Treninzima u Ibru kod trenera Omera Nurkovića a potom i na sjajnim reprezentativnim pripremama stekao sam formu ali I taktičko znanje da se revanširam na pravi način. Prvi sam izašao na tatami I srećan sam što sam pogurao ekipu ka konačnoj pobjedi.
U narednoj borbi najiskusniji Nikola Gušić odbah je stekao prednost juka koju je znalački sačuvao do kraja. Borba Arso MilićBojan Došen riješena je na kaznu više za našeg takmičara. Naredna borba ispostavila se kao odlučujuća pošto je Bubanja našoj ekipi donio nedostižnih 3:1. Zbog toga Danilo Pantić i nije imao potrebe da se suprostavi teškašu Vladimiru Gajiću.
– Zadovoljan sam nastupima svih takmičara koji su dali svoj maksimum na šampionatu. I ne zanima me podatak da smo bili najbolji u istoriji balkanskih prvenstava. To i nije moj cilj. Moj cilj je jasan a to je da u naredne 4 godine dostignemo nivo da budemo najbolji na Olimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvu. Imam super talentovane i dobre , mladu mušku i žensku ekipu, i najviše me od svega raduje što je prvi put atmosfera u selekciji bila pravog tima. Napravljen je ogroman napredak i ako me budu pustili da radim ja ću i ostvarili ciljeve. Tu ne mislim samo na jos bolju atmosferu u ekipu, do koje će neminovno doći, već svi segmenti u Savezu i crnogorskom sportu moraju da djeluju kao savršena cijelina. Džudo je sport a u sportu se dešavaju greške koje odvode u poraz, međutim, moramo raditi na način da tih grešaka bude što manje, kazao je Rorauer.
Organizacijom takmičenja u SC Igalo bile su zadovoljne sve ekipe a na oprostajnoj večeri predsjednik Balkaske džudo federacije poručio je predstavnicima zemalja učesnica da region mora pratiti svjetske trendove u ovom prestižnom sportu.
–       Olimpijske igre u Riju potvrdile su džudou primat u svjetskom sportu i mi moramo biti svjesni te činjenice. Crna Gora je krenula putem unapređenja rada ka jasno zacrtanom cilju – nekoliko olimpijskih normi u Tokiju, što i vama želimo. Nadamo se da će inicijativu podržati i značaj uspjeha u ovom sportu svatiti i nadležni sportski organi. Mi moramo nastaviti sa saradnjom na način da svaki naredni šampionat bude konkurentniji i jači kako bi našim takmičarima obezbjedili bolje provjere i pripremu za najveća međunarodna takmičenja, zaključio je Bečanović.
Nakon Crne Gore druga je u poretku prvenstva bila Srbija sa pet zlatnih medalja
Dan ranije zlatne pojedinačne medalje osvojile su: Elma Ličina, Mirjana Milić, Ivana Šunjević, Marko Gušić i Marko Bubanja.

Comments are closed.