Evropsko prvenstvo U23- Tel Aviv 2016

Veliku šansu da Crna Gora osvoji medalju na 14. Evropskom prvenstvu do 23 godine u Tel Avivu otišla je u nepovrat.
Tačnije dvije šanse – nakon što je u borbi za finale kategorije do 73 kg izgubio od domaćeg takmičara Tohara Butbula, Gardašević je u meču za bronzu poražen iponom poslije minut i 37 sekundi borbe od predstanika Kosova Akila Đakove. Bio je to trenutak nepažnje, neopreznosti u parteru, u momentu kada je bio u prednosti jer je njegov protivnik imao dvije kazne a Nikola jednu…
On je do polufinala bio briljantan. Rutinski je savladao Dana Burlaka iz Moldavije i Milana Nikolića iz Srbije, a onda fantastičnim iponom u četvrtfinalu bio bolji od Italijana Andree Đizmonda, i to u trenutku kada je zaostajao dva šida… Činilo se tada da je medalja praktično u džepu…

gardasevic-u23
” Bio je bolji, bolje se kretao, ima bolju tehniku, ali onda je praktično poklonio pobjedu protivniku. Bio je to jedini način da Đakova dobije meč. I baš taj mu je “ponudio” Nikola. Mislim da realno nije mogao do finala jer je Butbul u ovom trenutku jači, ali morao je da osvoji bronzu”, kazao je trener Rorauer.
Prvog dana su nastupila još dva naša borca. Takođe u kategoriji do 73 kg Balša Sinanović je iz gubio iponom od Litvanca Motiejusa Čalke, nakon što je ubjedljivo vodio jukom i vazarijem.
U kategoriji do 66 kg Marko Gušić je u prvom kolu bio slobodan, u drugom savladao Holanđanina Roja Šipera, a u trećem je poražen od Njemca Manuela Šibera. S obzirom na to da je tek prva godina juniorske konkurencije, ostavio je vrlo solidan učinak.
Drugog dana je nastupio ostatak crnogorske reprezentacije, Jovana Peković u kategoriji do 70 kg, u kategoriji do 81 kg – Arso Milić, Marko Bubanja u kategoriji do 90 kg i u kategoriji do 100 kg Danilo Pantić.

U drugo kolo kategorije do 81 kg rutinski se plasirao Arso Milić, koji je bio aktivniji i bolji od Španca Alfonsa Urkize Solane i savladao ga na kaznu. U drugom kolu Arso je protiv holanđanina Nika Kalaja gubio na kaznu, potom poveo na juko, ali je njegov rival ubrzo uzvratio na isti način. Miliću je ponestalo snage u finišu, što je holanđanin iskoristio i iponom završio meč.

arso-u23
Prvo kolo u kategoriji do 90 kg poslije drame je prošao Marko Bubanja, jer je protiv Gruzijca Ušangija Margijanija gubio na juko do 19 sekundi prije kraja. Tada je Bubanja poentirao za izjednačenje, a s obzirom na to da je njegov rival imao jednu kaznu, Bubanja je došao nadomak pobjede. Ipak, Margijani je krenuo na sve ili ništa, sedam sekundi prije kraja bacio Bubanju a sudija pokazao juko. Međutim, poslije sudijske konsultacije juko je dodijeljen Bubanji, a nakon odgledanog snimka gruzijski trener pružio je ruku predsjedniku sudijske komisije EJU.
Naredni meč protiv švajcarca Tobijasa Mejera “prespavao”, čekao je, dobio tri šida, zbog neaktivnosti, a onda povrijedio rame i predao borbu.

bubanja-u23
Danilo Pantić je iponom izgubio prvi meč u kategoriji do 100 kg od Bjelorusa Viktara Larčanke, dok je na isti način i isto u prvom kolu poražena i Jovana Peković (do 70 kg), s tim da je njena protivnica bila bivša svjetska i evropska šampionka i u juniorskoj i u kadetskoj konkurenciji, Sabina Gerčak iz Mađarske, koja je na kraju stigla do titule prvakinje Evrope.

jovana-u23
Najuspješniji, na ovom šampionatu, bili su takmičari iz Rusije sa osvojene dvije zlatne, tri srebrne i pet bronzanih medalja.
Kompletni rezultati Evropskog prvenstva za mlađe seniore – Tel Aviv – 2016:
http://www.ippon.org/eju_u23_2016.php

 

Comments are closed.